Truskawkowa Niebiańska Tarta

 

Tarta łatwa prosta i przyjemna. Kocham od zawsze, ale sama nigdy nie potrafiłam zrobić tak pysznej, jak to serwują w niektórych cukierniach. Niespodziewanie jednak, któregoś poranka zaserwowała mi taką niebiańską tartę do kawy koleżanka z pracy. Pokochałam ją całym sercem oczywiście koleżankę i jej tartę. Przepis dostałam, więc czas było ją wypróbować nie tylko na moim podniebieniu, ale też na moich gościach, którzy tak jak ja zachwycali się i prosili o przepis. Jest szybka do wykonania i ten smak skusi każdego. 

Składniki:
Ciasto:
margaryna – pół kostki
mąka – 250 g (szklanka)
cukier – łyżka
jajko
Masa
2 tabliczki białej czekolady
serek mascarpone
śmietana 30 % 2 łyżki niekoniecznie

Margarynę, ja używam Kasi, tarkuję na dużych oczkach na tarce, następnie dodaję mąkę, łyżkę cukru, żółtko opcjonalnie jeżeli ciast się nie skleja  łyżkę wody lub śmietany 18 %. Tak przygotowane ciasto schładzam 30 minut w lodówce lub 10 minut w zamrażalniku. Następnie ciasto rozwałkowuje lub palcami rozciągam na foremce. Ja posiadam formę silikonową więc jej niczym nie smaruje, inne należy najlepiej posmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Ciasto pieczemy do zarumienienia spodu w zależności od piekarnika, ale tak około 20 minut, bez termoobiegu w temperaturze 180 stopni. Następnie, gdy chłodzi się nam spód przygotowujemy masę. Roztapiamy 2 tabliczki czekolady białej w kąpieli wodnej i dodajemy serek mascarpone oraz jeżeli chcecie śmietanę 30 %. Całość masy wylewamy na spód. Dekorujemy ulubionymi owocami w lecie polecam borówki i truskawki w zimie granaty, kiwi, brzoskwinie. Wstawiamy do lodówki i czekamy na rozkosz podniebienia.

Fot. własna

4 comments

Dodaj komentarz