Good Morning Breakfast

good morning wake up

Śniadanie jako najważniejszy posiłek dnia. Tak to zdanie słyszymy na każdym kroku, od specjalistów odchudzania, zdrowego stylu życia, lekarzy. Dlaczego czasami tak trudno wcielać nam w życie nawyki, które są dla nas dobre? Wytłumaczenie jest proste nie mamy czasu, pomysłu, po prostu nie zastanawiamy się nad tym. A jednak powinniśmy. Jaka jest moja historia śniadaniowa?

Kiedy byłam nastolatką i czas do wyjścia do szkoły zajmował mi 30 minut codziennie jadłam serek waniliowy. Zapytacie się: Jak Ci się mogło nie znudzić jedzenie tego samego przez tak długi czas? Widocznie jestem długodystansowcem, jeżeli chodzi o nawyki żywieniowe i rodzaj śniadania. Gdy poszłam do swojej pierwszej pracy także jadłam na śniadanie serki i jogurty, ale przyszedł czas na zmiany. Nowa praca i nowa jakość śniadania. Czasem do zmiany motywują nas inni, ich upodobania żywieniowe.

Owsianka to moje Śniadaniowe Love, ale nie w każdej postaci. Zazwyczaj jest tak jak próbujemy czegoś nowego, to nie zawsze nam to smakuje, ale możemy na to znaleźć sposób. Sama owsianka na wodzie lub mleku mi nie smakuje. Natomiast z owocami, które uwielbiam mówię jej Tak. To super rozwiązanie połączyć śniadanie z owocami, które są zdrowe to każdy wie, tylko niestety Ja rzadko znajdowałam czas by owoce wpleść w swój posiłek dnia. Do owsianki latem dodaję sezonowe owoce, natomiast zimą są to banany, jabłko, kiwi i mrożone jagody. Najważniejsze jest jednak przygotowanie, w domu jest to łatwe, natomiast w pracy no właśnie też.

Wystarczy zalać nasze błyskawiczne płatki owsiane gorącą wodą lub mlekiem (podgrzanym w pracowej mikrofalówce) zamieszać, dodać pokrojone owoce i voilà gotowe. Dodaję także na wierzch łyżeczkę mielonego lnu. Polecam także wypróbować płatki owsiane różnych firm, gdyż mają troszeczkę inny smak, ja preferuję tą z biedronki. Zobaczcie sami czy nie jest pyszna 🙂

 

owsianka owocowa

 

Jako dodatek do kawy polecam Wam także ciasteczka owsiane szybkie w przygotowaniu i boskie w smaku, dzieci też je uwielbiają. Można je przechowywać do tygodnia w szklanym pojemniku, jeżeli ich nie zjecie od razu. Przepis znajdziecie tutaj.

Fotografia: lovelaughlife

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.