Sernik wyjątkowy, puszysty, rozpływający się i wyglądający jak z kawiarni. Taki powinien być idealny by zachwycić mnie i moich gości.
Długo szukałam takiego przepisu, aż w końcu znalazłam. Babcia Sabina nie jest moją babcią, ale najlepszego przyjaciela mojego synka Oskara. Znam ją osobiście i jest to wspaniała ciepła, rodzinna osoba. Dla mnie babcia idealna. Cieszę się i dziękuję, że mogę korzystać z jej receptury na ten wyrafinowany sernik. Szybki w wykonaniu i rewelacyjny w smaku. Musicie przekonać się sami Koniecznie 🙂
Składniki:
1 kg sera białego mielonego (kubek sera na sernik np. Piątnica)
8 jajek
2 budynie waniliowe na 3/4 litra
1 cukier waniliowy
6 łyżek mleka w proszku (najlepiej niebieskie opakowanie)
1/3 szklanki oleju roślinnego
1 i 1/2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
herbatniki
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z połową cukru wraz z cukrem waniliowym, dodawać ser i budynie w proszku, następnie mleko, mleko w proszku i na koniec olej roślinny.
Ubić sztywną pianę z białek z resztą cukru i dodawać powoli do przygotowanej masy serowej. Wylać na herbatniki wyłożone na blaszce. Jeżeli herbatniki są grube polecam zalać je masą serową łyżka na herbatnik by się namoczyły i masa się wtopiła, gdyż mogą się podnieść, jeżeli szybko wylejemy na nie całość masy serowej. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Z podanych wyżej składników upieczecie bardzo duży sernik. Pamiętajcie im jest wyższy z uwagi na swoją puszystość może się przewracać. Dlatego do mniejszy blach tj. 24 cm proponuję zmniejszyć ilość składników w proporcjach: 4 jajka, troszkę więcej niż połowa kubełka sernika, jedno opakowanie budyniu chyba, że masa będzie bardzo lejąca dosypać jeszcze pół drugiego opakowania, 3 łyżki mleka w proszku, szklanka mleka, pół szklanki cukru, cukier waniliowy, mniej niż pół szklanki oleju.
Piec 50 min w temp. 180° C
Smacznego !!!
fot. własna
Pyszny sernik dla mnie wyszedł idealny, będę polecać innym, rewelacja
Cieszę się polecam, też przepis na tartę z truskawkami
A czy pieczemy z teremoobiegiem czy bez? I o co chodzi z tymi budyniami że pisze na 3/4l? Z góry dziękuję za odpowiedź
Z termoobiegiem i chodzi o budyń duży np. Gellwe, Delecta gdzie na opakowaniu jest napisane, że jest na 3,4 l mleka. Zob. tutaj https://hurtum.pl/produkt/170031/gellwe-budyn-rodzinny-smietankowy-64-g/
Potwierdzam zachwycił mnie i teraz tylko o tym myślę kiedy go spróbuję 🙂