Lubicie gotować? Ja czasem nieznoszę brak veny tj. inspiracji i chęci do gotowania, znużenie tego samego jedzenia to niestety nie pobudza mnie do działania. Ale jak zjem coś pysznego, porozmawiam z innymi mistrzami gotowania czuję przypływ energii do sprówowania czegoś nowego, a jak do tego w konsekwencji będzie mi smakowało i moim bliskim to będę happy.
Tak też było i z tym przepisem, zaserwowali nam go moi przyjaciele w wyjątkowy wieczór sylwestowy i od tego czasu gości na naszych talerzach. Nieziemski sosik i szybkie przygotowanie gwarantuje wspaniałe kulinarne doznanie. Ależ mi się zrymowało, więc nie ma co więcej zachwalać podaje przepis:
SKŁADNIKI:
- 1 cebula
- łyżeczka masła
- dwie torebki ryżu
- kostka rosołowa 1 szt.
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 6 suszonych pomidorków w oliwie
- 3-4 ząbki czosnku
- 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
- 1 szklanka śmietany 30 %
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 2 łyżki oliwy ze słoiczka z pomidorkami
- sól morska, pieprz
WYKONANIE:
Najpierw przygotowujemy ryż na patelni, tak nie pomyliłam się smażony ryż na patelni. Na początku podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę na maśle i dodaję dwie torebki ryżu, wszystko smażymy chwilkę i zalewamy dwoma szklankami wody. Kiedy ryż wchłoonię wodę dodajemy kostkę rosołową zrobioną wcześniej przez siebie z bulionu z rosołu lub po prostu kupioną.
Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w paseczki. Doprawiamy z dwóch stron świeżo zmielonym czarnym pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Suszone pomidorki kroimy w kostkę, czosnek wyciskamy przez praskę. Na patelni na 2 łyżkach oliwy ze słoiczka z pomidorkami podsmażamy filety z kurczaka (około 5 minut). Dorzucamy czosnek i suszone pomidorki. Smażymy kolejne ok. 2 min cały czas mieszając. Wlewamy wino, czekamy aż chwilę odparowujemy po czym dolewamy śmietankę. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, w międzyczasie filety przewracamy na drugą stronę. Smacznego 🙂
Fot. własna