Krem z cukinii – od dawna chciałam go wypróbować. Nie miałam jedank sprawdzonego przepisu. Z pomocą przyszła mi koleżanka z pracy, a zapach jej kremu z cukinii był tak zniewalający, że postanowiłam wypróbować przepis od razu. Okazał się bardzo prosty i do tego szybki w przygotowaniu.
Do bulionu warzywnego (mam zazwyczaj zamrożonych kilka porcji) wrzucam 3 pokrojone w grubsze paski cukinie. Dodaję do tego podsmażoną wcześniej na maśle 1 cebulę. Doprawiam wszystko papryką słodką i ostrą. Na koniec dolewam śmietanę. Całość miksuję blenderem na kremową konsystencję chwilkę jeszcze podgrzewam i podaję z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i grzankami z chleba tostowego przygotowanego w tosterze, pokrojonego w kwadraciki. Mówiłam, że szybko i przepysznie. Smacznego 🙂
Składniki:
bulion warzywny (ok. 1 litra)
3 cukinie
1 cebula + masło
śmietanka 30 %
pestki dyni
3 kromki chleba tostowego
przyprawa papryka ostra i słodka
Jeżeli lubicie poznawać nowe smaki i nie stać godzinami w kuchni zapraszam po moje inne przepisy tutaj.
Fotografia: własna