Krem z cukinii

krem z cukinii

Krem z cukinii – od dawna chciałam go wypróbować. Nie miałam jedank sprawdzonego przepisu. Z pomocą przyszła mi koleżanka z pracy, a zapach jej kremu z cukinii był tak zniewalający, że postanowiłam wypróbować przepis od razu. Okazał się bardzo prosty i do tego szybki w przygotowaniu.

Do bulionu warzywnego (mam zazwyczaj zamrożonych kilka porcji) wrzucam 3 pokrojone w grubsze paski cukinie. Dodaję do tego podsmażoną wcześniej na maśle 1 cebulę. Doprawiam wszystko papryką słodką i ostrą. Na koniec dolewam śmietanę. Całość miksuję blenderem na kremową konsystencję chwilkę jeszcze podgrzewam i podaję z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i grzankami z chleba tostowego przygotowanego w tosterze, pokrojonego w kwadraciki. Mówiłam, że szybko i przepysznie. Smacznego 🙂

prażona dynia

 

chleb tostowy

Składniki:

bulion warzywny (ok. 1 litra)

3 cukinie

1 cebula + masło

śmietanka 30 %

pestki dyni

3 kromki chleba tostowego

przyprawa papryka ostra i słodka

Jeżeli lubicie poznawać nowe smaki i nie stać godzinami w kuchni zapraszam po moje inne przepisy tutaj.

krem z cukinii

Fotografia: własna

Dodaj komentarz