Sernik Babci Sabiny

Puszysty sernik

Sernik wyjątkowy, puszysty, rozpływający się i wyglądający jak z kawiarni. Taki powinien być idealny by zachwycić mnie i moich gości.

Długo szukałam takiego przepisu, aż w końcu znalazłam. Babcia Sabina nie jest moją babcią, ale najlepszego przyjaciela mojego synka Oskara. Znam ją osobiście i jest to wspaniała ciepła, rodzinna osoba. Dla mnie babcia idealna. Cieszę się i dziękuję, że mogę korzystać z jej receptury na ten wyrafinowany sernik. Szybki w wykonaniu i rewelacyjny w smaku. Musicie przekonać się sami Koniecznie 🙂

Składniki:

1 kg sera białego mielonego (kubek sera na sernik np. Piątnica)
8 jajek
2 budynie waniliowe na 3/4 litra
1 cukier waniliowy
6 łyżek mleka w proszku (najlepiej niebieskie opakowanie)
1/3 szklanki oleju roślinnego
1 i 1/2 szklanki mleka
1 szklanka cukru

herbatniki

Przygotowanie:

Żółtka utrzeć z połową cukru wraz z cukrem waniliowym, dodawać ser i budynie w proszku, następnie mleko, mleko w proszku i na koniec olej roślinny.
Ubić sztywną pianę z białek z resztą cukru i dodawać powoli do przygotowanej masy serowej. Wylać na herbatniki wyłożone na blaszce. Jeżeli herbatniki są grube polecam zalać je masą serową łyżka na herbatnik by się namoczyły i masa się wtopiła, gdyż mogą się podnieść, jeżeli szybko wylejemy na nie całość masy serowej. Wstawić do nagrzanego piekarnika. 

Z podanych wyżej składników upieczecie bardzo duży sernik. Pamiętajcie im jest wyższy z uwagi na swoją puszystość może się przewracać. Dlatego do mniejszy blach tj. 24 cm proponuję zmniejszyć ilość składników w proporcjach: 4 jajka, troszkę więcej niż połowa kubełka sernika, jedno opakowanie budyniu chyba, że masa będzie bardzo lejąca dosypać jeszcze pół drugiego opakowania, 3 łyżki mleka w proszku, szklanka mleka, pół szklanki cukru, cukier waniliowy, mniej niż pół szklanki oleju.

Piec 50 min w temp. 180° C

Smacznego !!!

Sernik na ciasteczkowym spodzie

Babciny sernik

sernik babci

sernik babci

puszyste szybki sernik

sernik babciny

sernik przepis babci

fot. własna

5 comments

Dodaj komentarz