Sałatka kijowska – warstwowa z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

sałatka kijowska

Od kiedy zrobiłam tą sałatkę często gości na moim kolacyjnym stole szybka w wykonaniu i dobra w smaku to lubię. Do tego ładnie wygląda podana w szklanej misce. Co również ważne nie pobrudzicie całej kuchni na jej przygotowanie, gdyż wystarczy mieć tarkę z grubymi oczkami z pojemnikiem i czysta kuchnia gwarantowana.

To super pomysł na szybką kolację jak i niezapowiedzianych gości. Pamiętajcie tylko, że sałatkę może zepsuć zbyt duża ilość cebuli, dlatego jak już ją tarkuję to po jej zapachu jestem w stanie rozpoznać jej intensywność. Stąd wiem ile jej dodać, ale zazwyczaj dodaje pół czerwonej cebuli. Moja tarka z pojemnikiem pochodzi z Ikea i sprawdza się do tej sałatki znakomicie.

 

sałatka warstwowa

szybka sałatka

sałatka z tuńczykiem

czerwona cebula sałatka

Składniki:

5 jajek

ser żółty pół kostki  (150 g.)

masło (50g)

tuńczyk w puszcze rozdrobniony w oleju lub w sosie własnym

majonez 1 łyżka

cebula czerwona (pół lub cała)

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, następnie tarkujemy na tarce z dużymi oczkami. Białko, ser żółty, masło tarkujemy po całej powierzchni sałatki. Następnie układamy tuńczyk, rozsmarowujemy majonez, tarkujemy cebulę w zależności od jej intensywności, ja używam całą lub pół cebuli. Na wierzch posypujemy startym żółtkiem i gotowe. Sałatka jest dobra od razu, ale na drugi dzień także wyśmienicie smakuje 🙂

Podskoczę z radości, jeśli spodoba Wam się mój wpis i udostępnicie go dalej na Fb swoim przyjaciołom. To dla mnie największa nagroda pisząc blog!

Miłej degustacji sałatki!

 

Fotografia: własna